Yeni Başlayanlar İçin - Fondöten

03:05:00







"Güzellik"te kilit nokta, bana göre kesinlikle kusursuz ve sağlıklı bir cilde sahip olmaktır. Hepimiz malesef kusursuz, pürüzsüz, tek renk, ışıl ışıl bir cilde sahip olamıyoruz. Bunun için de imdadımıza fondöten, concealer, corrector gibi ürünler yetişiyor. Cildinizin ihtiyaçları doğrultusunda doğru ürünü seçtiğiniz takdirde, çoğu zaman fondöten düzgün bir cilt görünümü için tek başına yeterli olabilir. Başarılı bir cilt makyajının vezir ettiği gibi, yanlış fondöten seçimi ve uygulaması da insanı bir o kadar rezil eder. Bronz görünmek için gelişi güzel seçilmiş ten renginden 2-3 ton koyu fondötenler, cildin ihtiyacı olmadığı halde kullanılan yoğun kapatıcı ürünler, gereğinden fazla pudra kullanımı en sık yapılan hatalardır. Kapatıcılık önemlidir evet, ama yalnızca kapanması gereken yerlerde.. Cilt makyajında amaç sağlıklı, kusursuz ama son derece doğal bir cilt görüntüsü elde etmek olmalıdır.







Doğru Rengi Seçmek

Rengi bileğinizde, elinizde falan denemeyin, yanılırsınız. Seçeceğiniz fondöten genel olarak bütün vucudunuzla, basite indirgemek gerekirse boyun ve dekolte bölgenizle aynı olmalıdır. Çene kemiği üzerinde ya da direkt boyun, dekoltede deneyin. Boynunuzla, dekoltenizle ne kadar uyum içinde olduğuna dikkat edin. Çoğumuzun cildinde yer yer renk ya da ton farklılıkları vardır. Bunların bir çok sebebi olabilir; cilt yapısının inceliği, akne ya da sivilce lekeleri, alerji, koyu renkli güneş lekeleri, hormonal kızarıklıklar... Bunların hepsi fondöten seçerken, özellikle mağazaların yetersiz ışıkları ve küçücük aynalarında seçiminizi zorlaştırır. Boyun ya da dekolte bölgesinde denemek, aynı tonda olup olmadığına dikkat etmek doğru ve sıfır risk barındıran bir yöntemdir ve yüzünüzün sağlıklı haliyle olması gereken ana renk, boyun ve dekolte bölgenizin rengidir. Eğer boyun ya da köprücük kemiği bölgeleriniz genetik, alerjik vs sebeplerden ötürü kızarıksa daha aşağı, dekolte bölgenizi baz alın. Böylelikle risksiz, eve dönünce pişman olmayacağınız doğru rengi seçmiş olursunuz .

Renk seçiminde bir diğer önemli madde cilt alt tonunuzdur. Cilt alt tonu, üç kategoriye ayrılır; soğuk(cool), sıcak(warm), nötr(neutral). Yanlız markalara göre soğuk/sıcak anlayışı da değişiyor. Kimine göre pembe tonlar soğuk, kimine göre sıcak sınıfına giriyor ve mantığı kavramayı kabusa dönüştürüyor. Özet olarak, ten renginizde ya pembelik yoğundur ya sarılık yoğundur ya da her iki tonu da eşit oranda barındıran nötr tonda bir ten renginiz vardır. Fondöten renkleri buna göre tasarlanıp isimlendirilirler. Raflara bakarken alt tonunuzu bilmeniz bir hayli işinize yarayacaktır. Cilt alt tonunuzu bulmanın en doğru yöntemi, boynunuza ya da göğüs bölgenize iki tonda ürünü de yan yana, birer şerit halinde sürüp aynada o bölgeyi izlemektir. Ne taraf teninizin doğal rengine daha yakınsa, o tondasınızdır. Karar vermek için iki seçeneğiniz var; ya biri çok pembeyken diğeri normal duruyordur (sarı tona sahipsiniz demektir) ya da biri normalken diğeri çok cansız ya da bariz sarı görünüyordur (pembe tona sahipsiniz demektir). Tabi ki seçeceğiniz renk normal görünen, cildinize yabancı durmayandır.

Kapatıcılık

Ürünün kapatıcılık oranına cildinizin ne kadar hasarlı/kusurlu olduğuna göre karar verin. Mükemmel, kadife gibi, tek renk bi cildin full kapatıcı bi ürüne ihtiyacı olmadığı gibi, pigmentasyon bozukluğu olan, akneli, sağlıksız, yorgun bir cildin ihtiyacını da light kapatıcılıkta bir ürün büyük ihtimalle karşılamayacaktır. Ayrıca katı yapıdaki fondötenlerin kapatıcılığı genel olarak sıvı yapıdakilere oranla çok daha yüksektir. Tercihinizi basitçe bu yönde de değerlendirebilirsiniz.


Finish/Bitiş

Anlamı, ciltte bıraktığı yapısal görüntüdür. Yapısı itibariyle doğal, ışıltılı, pudralı, aydınlatan ve mat bitişe sahip ürünler vardır. Günlük kullanım için sağlıklı, doğal bir görünüm veren ürünler idealdir. Makyajı yoğun ışıklı bir mekanda ya da bol fotoğraflı bir aktivitede kullanacaksanız çok fazla ışıltıdan ve yüksek SPF içeren ürünlerden uzak durun, flaşların da etkisiyle gece feneri gibi parlayabilir ve yağlı bir yüzünüz varmış gibi görünebilirsiniz. Mekan, ışık vs çok belli değilse ya da sorunlu bir cildiniz varsa, seçiminizi cilt tipinize göre yapın. Örn; özel durumlar hariç, çok yağlı bir cilde sahipseniz, daha da yağlı görünmemek için parlak bitişe sahip fondötenleri dikkatle kullanmalı ya da hiç kullanmamalısınız. Kuru ya da sağlıksız bir cildiniz varsa, cildinizin mat görüntüsünü tersine çevirecek hafif ışıltı içeren ya da aydınlık bitişe sahip ürünleri tercih edebilirsiniz. Tabi ki seçim tamamen sizin zevkinize ve insiyatifinize kalmış.


Çok Kuru Ciltler İçin


Kuru cilde sahip olanlar için en uygun fondöten nemlendirici içeren ve yağ bazlı olanlardır. Yağ bazlı üründeki su, yüze uygulandıktan sonra buharlaşarak yerini formüldeki yağa bırakır, yağ yüzü kaplar ve nemlenmiş canlı görünümü verir. Kuru ve pütürlü görüntüyü engeller. Artı olarak cildi nemli tuttuğu için kurumaktan korur ve ürünün ayrıca kurutmasını önler. Kuru ama sivilce/akne prolemi olanlar, su bazlı ama yoğun nemlendirici içeriğe sahip ürünlere de göz atabilirler.

Normal ve Karma Ciltler İçin

Normal ya da karma cilt tipi için genel olarak su bazlı ürünler uygundur. Su bazlı fondötenlerin yağlı ciltler için uygun olduğu sanılsa da, genellikle içlerinde az da olsa yağ bulunur. Normal ve karma ciltler için uygun olan su bazlı ürünler, kuru-yağlı oranını dengeler.


Yağlıya Dönük Karma ve Yağlı Ciltler İçin

Yağlıya dönük karma ve yağlı ciltler için üretilen "yağsız" fondötenlerde bitkisel ya da hayvani yağ bulunmaz. Onun yerine az miktarda silikon içerirler. Yağsız fondötenlerle de huzura kavuşamayanlar yağ kontrollü fondötenleri deneyebilirler. Yağ kontrollü fondötenler, diğer fondötenlerin de içerdiği cilt yağını emen maddelere ek olarak, yüksek miktarda yağ emme özelliği olan bi takım özel kurutucular içerirler.


Bir de tinted moisturizer denilen, cilde doğal ve hafif bir renk veren nemlendiriciler vardır. Kapatıcılık oranları light-medium arasındadır ve bence doğal görüntüsü itibariyle günlük kullanım için en uygun seçenektir.

Sağlıklı ve doğal bir cilt görüntüsü için çok ünlü ya da pahalı ürünler satın almak zorunda değilsiniz. Cildinizi tanımanız ve bilinçli seçilmiş ürünler yeterlidir.

You Might Also Like

0 yorum yapılmış

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe